Γιατί να χρησιμοποιούμε εμβολιασμένα σπορόφυτα

Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας κηπευτικών κυρίως υπό κάλυψη (θερμοκήπια , τούνελ), αλλά και υπαίθρια, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα αγρανάπαυσης και αμειψισποράς καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικών τεχνικών απολύμανσης,  έχουν  οδηγήσει στην αύξηση των παθογόνων εδάφους, όπως και άλλων περιοριστικών για τα φυτά παραγόντων.  Η συσσώρευση όλων αυτών έχει ως αποτέλεσμα  την ποσοτική και ποιοτική μείωση της  παραγωγή.  Μια λύση στο παραπάνω πρόβλημα αποτελεί η χρήση υβριδίων με ανθεκτικό σε παθογόνα και επιβλαβείς αβιοτικούς παράγοντες  ριζικό σύστημα, ενώ μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση  εμβολιασμένων σποροφύτων.
Η χρήση εμβολιασμένων σποροφύτων βασίζεται στην  αξιοποίηση δυο διαφορετικών φυτών:

  1. Του εμβολίου, που αποτελεί  το υπέργειο τμήμα του εμβολιασμένου φυτού και το οποίο ουσιαστικά είναι η ποικιλία που επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά.  
  2. Του υποκειμένου, το οποίο αποτελεί τη ρίζα του εμβολιασμένου φυτού.

Η χρήση εμβολιασμένων σποροφύτων ξεκίνησε την δεκαετία του 1920 σε χώρες της Ανατολικής Ασίας (Ιαπωνία, Κορέα), αρχικά σε καρπούζι και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές του κόσμου σε καλλιέργειες κολοκυνθοειδών αλλά και σολανωδών. Στη χώρα μας,  εμβολιασμένα φυτά  σε εμπορική κλίμακα ξεκινούν να καλλιεργούνται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αρχικά με φυτά καρπουζιού.

Σήμερα στην Ελλάδα γίνετε εμβολιασμός στα Κολοκυνθοειδή:

  • στο καρπούζι, το 100 % των φυτών για επαγγελματική εκμετάλλευση είναι εμβολιασμένα.
  • στο αγγούρι, σημαντικό ποσοστό, κυρίως των μακρόκαρπων ποικιλιών, καλλιεργούνται εμβολιασμένα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.
  • στο πεπόνι, όπου επίσης τα στρέμματα των εμβολισμένων φυτών αυξάνονται αναλογικά κάθε χρόνο.

Εμβολιασμός σε εμπορική κλίμακα γίνετε και στα Σωλανώδη:

  • Στην τομάτα, που αποτελεί και τον σημαντικότερο εκπρόσωπο σε  ποσοστό καλλιέργειας αυτής της οικογένειας, υπάρχουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
  • Στην μελιτζάνα, όπου τουλάχιστον στη χώρα μας, η χρήση εμβολιασμένων φυτών σε εμπορική κλίμακα υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό.
  • Στην πιπεριά, όπου η εμπορική χρήση εμβολιασμένων φυτών είναι σχεδόν μηδενική.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα των εμβολιασμένων σποροφύτων

Η αύξηση της χρήσης των εμβολιασμένων φυτών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αδυναμία χρήσης απολυμαντικών εδάφους (π.χ. Βρωμιούχο Μεθύλιο, 1,3 –διχλωροπροπένιο), οφείλετε σε μια σειρά πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν σε σχέση με τα αυτόριζα φυτά:

  1. Ανθεκτικότητα σε σοβαρές εδαφογενείς ασθένειες και εχθρούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αντιμετώπιση της αδροφουζαρίωσης στο αγγούρι (Fusarium oxysporum f.sp. radicis cucumerinum ), καθώς και η αντιμετώπιση της φελλώδους σηψιρριζίας στην τομάτα (Pyrenochaeta lycopersici).
  2. Ανθεκτικότητα σε παράγοντες αβιοτικού «στρες», η οποία έρχεται ως επακόλουθο του εύρωστου ριζικού συστήματος.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η καλύτερη ανοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και στην αυξημένη αλατότητα του εδάφους.
  3. Μεγαλύτερη ομοιομορφία και συνέχεια στην παραγωγή. Τα χαρακτηριστικά αυτά παρατηρούνται στις μεγάλης διάρκειας κηπευτικές καλλιέργειες, που μπορούν να φτάσουν και τους 10 μήνες στην τομάτα.

Όμως τα  εμβολιασμένα φυτά δεν αποτελούν πανάκια. Υπάρχουν και ανασταλτικοί παράγοντες στην χρήση τους οι οποίοι και αναφέρονται παρακάτω:

  1. Οψίμιση της παραγωγής καθώς και μειωμένη παραγωγή στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας σε σχέση με τα αυτόριζα φυτά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη ευρωστία που έχουν τα εμβολιασμένα φυτά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να μπουν στην παραγωγή. Εμφανές  παράδειγμα αποτελεί η τομάτα , όπου η οψίμιση συγκομιδής κυμαίνεται στις 10-15 ημέρες ανάλογα με την περίοδο φύτευσης και παρατηρείται καθόλη την διάρκεια της καλλιέργειας. Έτσι, σε περιπτώσεις όπου η καλλιέργεια στοχεύει σε γρήγορη και συγκεντρωμένη  συγκομιδή, π.χ. κοντά σε περίοδο όπου οι τιμές είναι υψηλές, ο εμβολιασμός αποτελεί μάλλον εμπόδιο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή του σωστού υποκειμένου που μπορεί να αμβλύνει όσο το δυνατό περισσότερο τη διαφορά αυτή, προσδίδοντας στο φυτό την απαραίτητη ισορροπία βλάστησης / καρποφορίας, συνέχεια παραγωγής και αλλά και πρωιμότητα.
  2. Μείωση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων καρπών σε κάποιες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και πάλι η τομάτα, όπου το γεγονός αυτό συνδέεται με την μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης κάποιων θρεπτικών στοιχείων από το ριζικό σύστημα, όπως για παράδειγμα του Αζώτου (Ν), με αποτέλεσμα η καρποί να έχουν λιγότερο γλυκιά γεύση, πιο θαμπό χρώμα και να εμφανίζουν «κούφωμα», ιδιαίτερα στις πρώτες ταξιανθίες. Αυτό το φαινόμενο απαντάται και πάλι κατά την χρήση πολύ εύρωστων υποκειμένων.
  3. Επίσης άλλο ένα  μειονέκτημα των εμβολιασμένων φυτών αποτελεί το υψηλό κόστος. Στην περίπτωση της τομάτας αυτό το γεγονός  τείνει να καλυφθεί με την χρήση μικρότερης πυκνότητας φύτευσης φυτών με δυο στελέχη. Για παράδειγμα αντί να χρησιμοποιηθούν 2000 αυτόριζα μονοστέλεχα φυτά χρησιμοποιούνται 1000 φυτά εμβολιασμένα με δυο στελέχη. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση για την κάλυψη της ίδιας επιφάνειας είναι ελαφρώς  υψηλότερο σε σχέση με τη χρήση αυτόριζων φυτών, αλλά και πάλι  υπάρχει η πιθανότητα απώλειας φυτών στο χωράφι που θα μειώσει  στο διπλάσιο την απώλεια παραγωγής, αφού χάνοντας μια ρίζα χάνουμε δυο φυτά. Στην περίπτωση του αγγουριού η χρήση των διστέλεχων φυτών δεν είναι τόσο αποτελεσματική  και έτσι το κόστος χρήσης παραμένει αρκετά υψηλό .

Ευτυχώς η έρευνα από τους μεγάλους σποροπαραγωγικούς οίκους έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα υποκείμενα τομάτας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή  κάποια υποκείμενα στην αγορά που να προσδίδουν στο φυτό όλα τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, μετριάζοντας στο ελάχιστο τα μειονεκτήματα που αναφέραμε . 

Νίκος Δελημπαλταδάκης

Υπεύθυνος πειραματισμού & ανάπτυξης κηπευτικών

Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Αθανάσιος Πλαστήρας

Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας ΙΙΙ
(Licence AES, Univ. Aix Marseille IIΙ – Ιούνιος 1988) με μεταπτυχιακό τίτλο στα
Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις (Maîtrise AES – Ιούνιος 1989) και Dess
Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας στη διαχείριση εταιρειών (IAE Aix en Provence –
Ιούνιος 1990).

Επιπλέον έχει διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του IAE de Caen Basse
Normandie (2008) με πρωτεύοντα διδακτικά αντικείμενα τη Διοικητική Λογιστή, τον
Εσωτερικό έλεγχο και τα Χρηματοοικονομικά. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο
Groupe EXCELIA της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Γαλλίας.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου από το 2000 (0061131) , μέλος του l’AFFI
από το 2001 και από τον Ιούνιο του 2016 είναι πιστοποιημένος Ορκωτός Λογιστής ,
ACPAI, UK, (A5088).

Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Αικατερίνη Α. Μουζάκη

Είναι πτυχιούχος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Lille ΙΙ της Γαλλίας (University of Lille II), κάτοχος μεταπτυχιακών
διπλωμάτων στους Τομείς Πολιτικών Επιστημών (LL.M. in Political Science) και
Ευρωπαϊκού Δικαίου (LL.M. in European Defense and Security) του ιδίου
πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2000.

Ασκεί τη δικηγορία πάνω από είκοσι (20) χρόνια με εμπειρία εξειδίκευσης στον τομέα
του εταιρικού δικαίου και των επιχειρηματικών συναλλαγών καθώς και στην επίλυση
δικαστικών και εξωδικαστικών διαφορών. Επιπλέον ειδικεύεται στον τομέα των
Πνευματικών δικαιωμάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IP rights &patent) και το
Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

Εκτελεστικό Μέλος

Δημήτριος Στ. Μποσινάκης

Είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της
Αθήνας, με την ειδικότητα του Μηχανικού Παραγωγής. Προσελήφθη στην εταιρία το
2001 και ηγήθηκε πολλών έργων τόσο ως Τεχνικός Διευθυντής όσο και ως Διευθυντής
Παραγωγής. Εργάζεται στην εταιρία ως Διευθυντής Παραγωγής και Διακίνησης και
Διευθυντής Προσωπικού.

Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις που αφορούν τα
Συστήματα και τις Τεχνικές Παραγωγής (M.R.P. , M.R.P. II), την επεξεργασία σπόρων
σποράς, την Επιχειρηματική Προσαρμοστικότητα, τις τεχνικές Διαπραγματεύσεων , τη
Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, καθώς και Logistics Management.

Αντιπρόεδρος , Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Χρήστος Ε. Γεωργίου​

Είναι Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης (1992) με μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στη Διοίκηση
Παραγωγικών Συστημάτων (2000), διδακτορικό δίπλωμα στη «Διοίκηση
Επιχειρήσεων» από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2010) και μεταδιδακτορική έρευνα,
στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (2012).

Από το 2003 έως το 2019 ήταν Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Μελετών
του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος» (ΣΒΒΕ), ενώ από το 2019 είναι
Γενικός Διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου του «Συνδέσμου Βιομηχανιών
Ελλάδος» (ΣΒΕ) του ΙΝΣΒΕ. Επίσης, από το 2003 μέχρι και σήμερα είναι επικεφαλής
της ελληνικής ερευνητικής ομάδας που συνεργάζεται με το International Institute for
Management Development (IMD), για την κατάρτιση της ετήσιας παγκόσμιας
επετηρίδας ανταγωνιστικότητας.

Συμμετέχει από το 2005 κ.ε. ανελλιπώς ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια
επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και οργανισμών του δημόσιου και του ευρύτερου
δημόσιου τομέα.

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

Σπυρίδων Γ. Σπύρου

Είναι πτυχιούχος Γεωπόνος του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με κατεύθυνση από
το Τμήμα της Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και έχει μετεκπαιδευτεί στην διοίκηση
επιχειρήσεων στο Purdue University (USA).

Η επαγγελματική του δραστηριότητα στην ΣΠΥΡΟΥ ΑΕΒΕ ξεκίνησε το 1997. Η
ενασχόλησή του με όλα τα τμήματα της εταιρίας τον οδήγησε στη θέση του Προέδρου
του ΔΣ την οποία κατέχει από το 2016. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και
μετεκπαιδεύσεις που αφορούν τη Διοίκηση Επιχειρήσεων , τη Στρατηγική Πωλήσεων,
Χρηματοοικονομικά, τη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, τις Διαπραγματεύσεις, τη
Διαχείριση κινδύνου κλπ.

Επιπλέον έχει εκπροσωπήσει την εταιρία σε Διεθνή συνέδρια και fora και είναι μέλος
των οργανισμών International Seed Federation (ISF) , American Seed Trade Association
(ASTA) και European Seed Association (ESA).